Objavljeno: 24/10/2014

Delegacija Mreže za ruralni razvoj Kosova posjetila Grubišno Polje

Domaćini gradonačelnik Zlatko Mađeruh i upraviteljica LAG-a Dijana Turniški upoznali su ih s gradom, LAG-om "Bilogora-Papuk", Leader programom i projektom pročistača voda

/slika/vijesti/2014/2014_10/664_x_495/10_24_kosovo.jpg

Grad Grubišno Polje i Lokalnu akcijsku grupu Bilogora Papuk - koja sa sjedištem u našem gradu povezuje Grubišno Polje i Daruvar, te općine Đulovac, Sirač, Končanicu i Dežanovac - danas su posjetili članovi Mreže za ruralni razvoj Kosova. Goste koji protekla dva dana borave u Hrvatskoj primili su gradonačelnik Zlatko Mađeruh i upraviteljica LAG-a Dijana Turniški. Tom im je prilikom predstavljen LAG, Leader program i projekt izgradnje biološko-mehaničkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda financiran iz pretpristupnog programa IPARD-a.-Kroz taj smo projekt riješili ekološki problem kako naših građana, ali i stvorili preduvjete za razvoj gospodarstva-rekao je gradonačelnik Mađeruh.
Predstavljajući LAG gradonačelnik je rekao da EU traži da se djeluje ne lokalno, već regionalno, zbog čega je inicirano osnivanje LAG-a.-Osnovali smo ga kako bi stvorili bazu podataka svih gospodarskih subjekata u regiji i da im donosimo informaciju o svemu što se događa i mogućnostima koje mogu ostvariti ulaskom u Europsku uniju. Želim vjerovati da će LAG polučiti dobre rezultate i da ćemo biti dobar servis svima kojima će to biti potrebno-naveo je Z. Mađeruh.
Mehdi Mulaj, predsjednik Mreže za ruralni razvoj Kosova i službenik za poljoprivredu općine Peć, kazao je da Mreža djeluje od 2009. godine i okuplja 30 LAG-ova, koji provode projekte pod patronatom nadležnoga ministarstva.-Izabrali smo Hrvatsku kao zemlju prijatelja i stoga što ima iskustva kao članica EU-a. Sve ono što smo vidjeli tijekom posjeta Hrvatskoj i Grubišnom Polju bit će nam jako korisno-kazao je Mehdi Mulaj, zahvaljujući se grubišnopoljskim domaćinima na gostoprimstvu.
Program posjeta Mreže za ruralni razvoj  Kosova Republici Hrvatskoj temeljen je na iskazu interesa o prijenosu iskustava u provedbi Leader programa i funkcioniranju lokalnih akcijskih grupa u Republici Hrvatskoj. Predstavljanje LAG-a predstavnicima Ruralne mreže Kosova jedna je od aktivnosti  kojima LAG sudjeluje u poticanju ruralnog razvitka kroz povezivanje i sudjelovanje u LEADER projektima.(RGP)