Objavljeno: 28/02/2019

Dan ružičastih majica obilježen i u grubišnopoljskim školama

U dvjema školama brojnim aktivnostima osvještavaju učenike o vršnjačkom nasilju pa nema zabrinjavajućih slučajeva

/slika/vijesti/2019/2019_02/2019_02_664_x_495/190228_dan_ruzicastih.jpg

Jučer, posljednje srijede u veljači, u Hrvatskoj je obilježen Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Pokret je nastao 2013. godine u Kanadi potaknut pričom srednjoškolca koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu doći u ružičastoj majici. No, zbog toga je postao žrtvom nasilja. U znak potpore tom dječaku, grupa njegovih prijatelja podijelila je ružičaste majice školom i odaslala poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter u okviru kojega se udomaćila i u Hrvatskoj.
Osim što su u školu došli u ružičastim majicama, učenici i nastavnici Srednje škole Bartola Kašića dan su obilježili prigodnom instalacijom "Putokaz" izrađenom u radionici Likovne sekcije UZ Kockavica.-Osim obilježavanja toga dana na satovima razrednih odjela i u sklopu raznih preventivnih programa tijekom cijele školske godine upoznajemo učenike da problem postoji ali da uvijek postoji i rješenje, odnosno da vršnjačko nasilje nikada nije rješenje određenog problema. Imamo sreću da nemamo primjera tipičnog vršnjačkog nasilja o kakvima slušamo u medijima te se mogu pohvaliti da nismo imali većih problema. Zasigurno svi naši napori tomu doprinose-kaže v.d. ravnateljice te škole Kristina Vrbicki.
Dan ružičastih majica obilježen je i u Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića, u kojoj su se učenici i djelatnici također pojavili u ružičastim majicama i tako poručili da i oni ne toleriraju nasilje. U toj školi, potvrdili su, ima povremenih sporadičnih manjih slučajeva koje uspješno riješe te se više ne ponavljaju.-Nasilje preveniramo kroz naš školski preventivni program, radionicama i edukacijama, a posebno smo ovu školsku godinu posvetili medijskoj pismenosti i elektroničkom nasilju. U tom smo smislu odradili radionice u gotovo svim razrednim odjelima, a do kraja školske godine odradit ćemo ih i u 2. i 3. razrednim odjelima-kaže školska pedagoginja Rajka Dražić Lužanić. (RGP; foto: SS Bartola Kašića i OŠ I.N.Jemeršića)