Objavljeno: 21/03/2017

Dan narcisa obilježen i u Grubišnom Polju

Lecima i cvijetom na bolest raka dojke upozorili su članovi Udruge osoba s invaliditetom i Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski

/slika/vijesti/2017/2017_03/2017_03_664_x_495/170321_dan_narcisa.jpg

Danas je dan borbe protiv raka dojke ili dan narcisa. Rak dojke najčešća je bolest žena u svijetu i čini trećinu malignih bolesti žena. Prema podatcima Registra za rak Hrvatske Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo godišnje u Hrvatskoj od raka dojke obolijeva oko 2300 žena, a umire ih više od 800.
S tim se zlom na najgori mogući način suočila i Grubišnopoljka Biljana Karakaš. Naime, rak dojke uzeo joj je sestru, a nedugo nakon toga bolest je i njoj samoj priuštila pakao. Na sreću, ozdravila je. –Na svu sreću izašla sam žive glave iz borbe. To je najgora bolest koja zahvaća žene danas. Imam samo još neke ružne uspomene na to. Drago mi je da se i u Grubišnom Polju prepoznalo da bi trebalo obilježiti ova dan i podržati borbu protiv raka dojke-kazala je B. Karakaš svim žena na kraju poručivši da redovito odlaze na kontrole.
Upravo je ta važna poruka upućena danas s Trga bana Josipa Jelačića u Grubišnom Polju, gdje su Udruga osoba s invaliditetom Grubišnoga Polja i Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski dijelile promidžbene letke o tomu koliko je važno redovito pregledavati dojke, jer rano otkrivanje spašava život, a dijelile su i narcise, cvjetove koji simboliziraju nadu, buđenje i novi život.-U zadnje vrijeme ta opaka bolest je sve češća i ako se na vrijeme otkrije moguće ju je izliječiti. Upravo je stoga jako važno sve žene upozoravati da se pregledaju, kontroliraju kako bi se spriječilo ono najgore. A upravo to i radimo danas-rekla je Mirjana Černi, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Grubišnoga Polja.
Predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Bjelovarsko-bilogorske županije Ruža Hrga, koja je u sklope ove vrijedne akcije danas bila u Grubišnom Polju kaže kako u Zajednici nerijetko raspravljaju o toj temi i poduzimaju brojne aktivnosti kako bi pružile pomoć.-Osim svijesti o toj opakoj bolesti danas je jako važna i podrška. Mi žene moramo jedna drugu podržavati, senzibilizirati javnost na problematiku te bolesti pa ćemo tako i usmjeriti naše aktivnosti. Nadalje, vrlo je važno razgovarati sa ženama koje su preboljele tu bolest i time širiti svijest da se to ne događa 'nekom drugom'-rekla je Ruža Hrga.
U Udruzi osoba s invaliditetom Grubišno Polje zadovoljni su odazivom građana, koji su time dali veliku podršku i akciji, ali i nastojanjima da se o raku dojke i načinima borbe s njim što više zna.-Zahvalni smo Bogu što je lijepo vrijeme, te onima koji su osigurali narcise kojima smo obilježili današnji dan. Prikupljeni će novac završiti u Udruzi za pomoć oboljelima od karcinoma-rekla je Alenka Soldan, tajnica Udruge.
A među onima koji svojim donacijama podržali današnju akciju bili su i brojni muškarci, među kojima su bili i grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh, predsjednik Gradskoga vijeća Ivo Martinović, a svoj je doprinos akciji dao i saborski zastupnik Grubišnopoljac Miro Totgergeli.(RGP)