Objavljeno: 10/05/2017

'Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku' i u Grubišnom Polju

U kinodvorani CIK-a održan filmsko-glazbeno-scenski spektakl koji priča priču o Vukovaru, ali i o stvaranju moderne Republike Hrvatske

/slika/vijesti/2017/2017_05/2017_05_664_x_495/170510_bitka_za_vukovar.jpg

Glazbeno scenski spektakl naziva 'Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku' izveden je sinoć u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman. Riječ je o programu koji kombinacijom filma i scenskoga prikaza nastoji dočarati život u Vukovaru prije, za vrijeme i nakon Domovinskoga rata, u kojemu je taj grad prošao strašna ratna razaranja koja nisu zabilježena u novijoj europskoj povijesti.
Autori spektakla, vukovarski branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš istaknuli su kako je cilj programa publiku, u kojoj je jučer bio veliki broj učenika, grubišnopoljskih branitelja ali i brojnih drugih građana, bio upoznati sa svim strahotama koje su Vukovaru, njegovim braniteljima i stanovnicima priredili srbočetnici i Jugoslavenska narodna armija.-Danas naša djeca i mladi o Domovinskom ratu ne znaju gotovo ništa. U knjigama iz povijesti u školama više je pažnje posvećeno II. Svjetskom ratu, a o Domovinskom vrelo malo. Stoga smo htjeli ispričati priču koju ne mogu čuti na nastavi.-rekao je D. Plavšić.
U sklopu projekcije poručeno je kako se mora znati, ali i čuvati i prenositi istina o Domovinskom ratu, naglašavajući da onaj narod koji ne zna ili ne čuva svoju povijest gubi svoj identitet. Cilj spektakla je da se kroz priču o Vukovaru naglasi da se Hrvatska nije branila samo u tom gradu, već i u brojnim drugim krajevima gdje je bila napadana i okupirana, odnosno ispričati priču o stvaranju samostalne Republike Hrvatske.
Film je nadopunjavan hrvatskim nacionalnim plesovima i pjesmama, koje su, odlično se u spektakl uklopivši, izvodili članovi Folklornoga ansambla Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, čime se ujedno promovira hrvatska kulturna baština.
U sklopu programa predstavljene su i knjige Damira Plavšića 'Bitka za Vukovar' i Damira Markuša '58' HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, te je postavljena izložba ratnih fotografija nastalih na prvoj crti najkrvavije vukovarske bojišnice na Sajmištu. Sinoćnja izvedba u Grubišnom Polju je 117., koju su autori izveli diljem Hrvatske i inozemstva.
Projekciji je prisustvovao i grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh, dragovoljac Domovinskoga rata, koji je naglasio da su slike kakve su nakon rata stizale iz Vukovara, mogle biti i u Grubišnom Polju, ali su zalaganjem svih branitelja srbočetnici uspješno odbijeni.-Stoga zahvaljujem policiji, Zboru narodne garde i Civilnoj zaštiti koji su svojim sudioništvom i žrtvom spasili civile i Grubišno Polje od daljnjih razaranja-kazao je gradonačelnik.(RGP)