Objavljeno: 26/03/2020

Bez propusnica ne može se putovati izvan područja grada, unutar područja da

Izdaju ih poslodavci, liječnici i Gradski stožer civilne zaštite.

/slika/ponavljajuce/a_150430_grb_praznikrada.jpg

U okviru pooštravanja mjera sprječavanja zaraze koronvirusom državni Stožer CZ donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. No, oni koji su izuzeti te odluke, prilikom ulaska i izlaska s područja moraju poštovati mjere socijalnog distanciranja, nezadržavanja na javnim prostorima i povrh svega moraju imati valjanu propusnicu.
Za sve koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb propusnice izdaju liječnici, za putovanja iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, propusnice izdaje gradski Stožer civilne zaštite, dok za sve ostale potrebe propusnice izdaju odgovorne osobe u pravnim osobama, odnosno poslodavci. U tom smislu i poljoprivrednici odnosno OPG-i, koji na rad na polja ili u kupnju nužnog repromaterijala moraju otići na područje susjedne lokalne samouprave trebaju propusnice i prema novim uputama propusnice im izdaje Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede. Zahtjevi će se zaprimati popunjavanjem elektronskog obrasca (dostupnog na linku: https://www.savjetodavna.hr/propusnice/) ili telefonskim putem, a potvrde se šalju potpisane i pečatirane elektroničkim putem (e-mail) ili drugim komunikacijskim kanalima i aplikacijama (Viber, WhatsApp, Messenger). Za Grubišno Polje kontakti Savjetodavne službe su Ivan Uđbinac 091 4882 963 ivan.udbinac@mps.hr i Grozdana Grubišić Popović 091 4882 964 grozdana.g-popovic@mps.hr.
Gradski Stožer civilne zaštite je prekjučer izdao 25, a jučer 24 propusnice. Iako ih je uz predočenje osobne iskaznice moguće u desetak minuta dobiti u predvorju zgrade Gradske uprave, jučer je većina zatražena i odobrena putem e-maila, tako da u gradskom Stožeru apeliraju da se i ubuduće više koristi mail. Kako do propusnica koje izdaje Stožer civilne zaštite grada pogledajte OVDJE 
Valja još jednom napomenuti da unutar pojedine lokalne samouprave ne trebaju propusnice. Tako, primjerice, tko želi otići iz Velikih Zdenaca do Treglave ili Rastovca, ne treba propusnicu, ali tko iz Velikih Zdenaca namjerava do Hercegovca, Velikoga Grđevca, Pavlovca, Virovitice, Končanice, ili, pak, Velikih Bastaja, treba propusnicu. Pojednostavljeno, Grad Grubišno Polje ima 24 naselja i za kretanje unutar tih naselja ne trebaju propusnice, a za odlazak u bilo koje drugo naselje, općinu ili grad izvan granica Grubišnoga Polja kao jedinice lokalne samouprave, treba propusnica. (RGP)