Objavljeno: 18/11/2019

17 Gospodarski sajam - sajam sira okupio 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija

Ove godine povećan broj izlagača proizvođača i prerađivača mlijeka i broj uzoraka dostavljenih na ocjenjivanje stručnjacima Agronomskog fakulteta

/slika/vijesti/2019/2019_11/2019_11_664_x_495/191118_sajam_sira.jpg

Jučer je svoja vrata zatvorio dvodnevni 17. Gospodarski sajam – sajam sira u Grubišnom Polju, najveća godišnja gospodarska manifestacija u gradu. Bila je to još jedna prilika, kako su poručili organizatori sajma Grad Grubišno Polje, Bjelovarsko-bilogorska županija i Bjelovarski sajam, da se skrene pozornost šire zajednice na stratešku važnost poljoprivrede, malog i srednjeg poduzetništva i stvaranja preduvjeta za opstanak i održivi razvoj sela.
Dvodnevni sajam je u školsko sportskoj dvorani okupio 142 izlagača iz 13 različitih županija, među kojima 14 proizvođača sireva i drugih mliječnih prerađevina. Pozdravljajući sa svečane govornice domaćin sajma gradonačelnik Zlatko Mađeruh je istaknuo kako je ove godine povećan broj izlagača proizvođača i prerađivača mlijeka.-Želim se zahvaliti svima izlagačima i svima onima koji sudjeluju u popratnim sadržajima, koji obogaćuju sajam. Unatoč teškoj situaciji u proizvodnji i preradi mlijeka povećan je broj izlagača mliječnih proizvoda u odnosu na prošlu godinu, a raduje i velik broj uzoraka dostavljenih na ocjenjivanja Agronomskom fakultetu, među kojima je 24 proizvoda vrhunske kvalitete, koji poručuju: kupujmo hrvatsko !-rekao je Z. Mađeruh. Sa svečane govornice nazočnima, među kojima su bili i saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Miro Totgergeli, saborski zastupnik Vladimir Bilek, predsjednik Gradskog vijeća Grubišnoga Polja Ivo Martinović i drugi uzvanici, obratili su se izaslanik župana Dalibor Jurina, državni tajnik i izaslanik ministra regionalnoga razvoja Velimir Žunac kao i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković državni tajnik Tugomir Majdak, koji je svečano otvorio sajam. Tom je prilikom čestitao na uspješnom dosadašnjem sajmovanju kojim se promiču gospodarstvo i poljoprivreda te čestitke uputio i izlagačima iz sektora poljoprivrede koji su uspješno koristili EU sredstava, čime su, rekao je, unaprijedili ukupan ruralni razvoj u RH.
Kako je jedan od izlagača mljekara rekao, ovaj je sajam jedan od najboljih kako zbog organizacije tako i zbog činjenice da svojim izlagačima redovito osigurava potvrdu kvalitete kroz ocjenjivanje mliječnih proizvoda. Naime, ove godine stručnjacima Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu izlagači su dostavili 33 uzorka od kojih su 24 nagrađena jednom od medalja. Među 33 uzorka stručnjaci su kao najbolji izdvojili Specijal - punomasni topljeni sir s više mliječne masti Zdenke mliječnih proizvoda, kojemu je dodijeljena titula šampiona sajma. Osim toga, Zdenka mliječni proizvodi je na ocjenjivanju za još tri proizvoda dobila dva zlata i srebro. Osim nagrade Šampiona sajma dodijeljeno je još po osam zlatnih i srebrnih te sedam brončanih medalja. Nagrade im je uime ocjenjivača uručio prof. dr. sc. Neven Antunac s Agronomskog fakulteta.
Prema ocjeni posjetitelja, pak, najboljim sirom proglašen je polutvrdi dimljeni kozji sir OPG-a Đurković iz Marjančaca. Drugi po ocjeni posjetitelja bio je polutvrdi dimljeni kravlji sir Kalničanka proizvoda, a treći polutvrdi dimljeni kozji sir tvrtke Horizont iz Koprivnice. Kao najbolje uređeni izložbeni prostor proglašen je onaj Srednje škole Bartola Kašića. Drugi je bio OPG-a Jareš iz Donjih Sređana, a treći Mesarskoga obrta Jagušić iz Koprivnice.
Sajam je donio obilje popratnih događaja. Održana su četiri predavanja: Prezentacija obrtničkih zanimanja, potom LAG natječaj za male poljoprivrednike - Mjera 6.3.1. Programa ruralnog razvoja, predavanje Natječaji i subvencije Grada Grubišnoga Polja i predavanje Analiza tla u Agrokemijskom laboratoriju Grubišno Polje. Održana je i radionica „Proizvodnja jogurta i voćnog jogurta“.
Pažnju je i ove godine privukla gastronomska ponuda. Prvoga dana bila je to Bilogorska čvarkijada, pobjednici koje su među sedam ekipa bili članovi Udruge Roma grada Grubišnoga Polja. Nakon njih najbolje čvarke pripremili su predstavnici Začina Šafram iz Zagreba dok su treći bili predstavnici OPG-a Hrvoja Kraljika iz Belišća, lanjski pobjednici čvarkijade. Pripremljeni su i podijeljeni riblji paprikaš i lovački gulaš, a svojim kuhinjama predstavili su se i pripadnici nacionalnih manjina. Revijalni dio donio je nastup mažoretkinja i modnu reviju te smotru kulturno umjetničkih društava i nastupe folklora nacionalnih manjina, a nastupila je i klapa 'Rašketa' iz Punata. (RGP)