Objavljeno: 15/11/2014

109 Izlagača iz Hrvatske i Mađarske dočekalo brojne posjetitelje

12. Gospodarski sajam - sajam sira danas otvorio svoja vrata

/slika/vijesti/2014/2014_11/664_x_495/11_15_sajam_prvidan.jpg

Kada govorimo o sajmovanju o našem kraju valja reći da 12 godina potvrđuje tezu koju svi trebamo imati na umu. A to je da sajmovi trebaju biti tamo gdje se obavlja djelatnost na koju se oni odnose-rekao je župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, danas otvarajući 12. Gospodarski sajam – sajam sira. –Sajam sira je pogođen tako da se odvija upravo u Grubišnom Polju poznatom po sajmovanju, po proizvodnji sira i po činjenica da može i treba prikazati proizvode našega kraja-kazao je Bajs dodajući da će Županija i dalje podupirati sajam, kako je to bilo i od početka. Čestitao je Gradu na izvrsnom vođenju i organizaciji sajma.-Želim da upravo naš kraj bude onaj koji će biti prepoznat i u budućnosti po proizvodima od sira, te se nadam da ćemo iz prve ruke u obilasku vidjeti o čemu se radi. Uz činjenicu da imamo izlagače iz inozemstva mogu reći da sajam svake godine po malo ali sigurno po malo raste-kazao je Bajs.

Domaćin sajma gradonačelnik Zlatko Mađeruh podsjetio je da sajmovanje u Grubišnom Polju počinje još u 19. stoljeću Carskom povelju o slobodnom sajmovanju.-Funkcija sajma je pomoć gospodarstva i podizanje OPG-a na višu razinu. Iako u potpunosti nismo realizirali sve što smo zamislili u ovim teškim okolnostima, moramo biti zadovoljni realiziranim-kazao je Mađeruh. Kako je sajam poticaj gospodarstvu, osvrnuo se i na važne projekte koje Grad provodi na području obnovljivih izvora energije, među kojima je i jedan koji je prije nekoliko dana zaživio.-Projekti koje Grad provodi na području proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, te eksploataciji i skladištenju plina na gradskom području, čine naš grad energetskim gradom, odnosno energetski neovisnim–kazao je Mađeruh, ujedno zavalivši županu Damiru Bajsu na svim potporama koje je uputio na područje Grubišnoga Polja, te pomoći koju je pružio da bi sajam uspio. Nakon otvaranja domaćini i gosti obišli su sajam i posjetili sve od 109 izlagača koliko ih se na sajmu predstavilo.

Tijekom prvoga dana sajmovanja održana su predavanja “Hrvatski model izravnih plaćanja u poljoprivredi za programsko-financijsko razdoblje 2015.-2020.“i „Program ruralnog razvoja 2014.-2020.“, koje su održali predstavnici Savjetodavne službe, te predavanje „Novi natječaji Ministarstva poljoprivrede – Mjera 4. Ulaganja u fizičku imovinu, Podmjera 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i Podmjera 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ predavača predstavnika konzultantske tvrtke „Impuls“ d.o.o. iz Bjelovara. U kulturno-umjetničkom dijelu sajma predstavili su se FA Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, KUD Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUD Čazma, te Matica umirovljenika. Prvoga dana sajmovanja, posjetitelji su imali priliku ocjenjivati sireve. Prema njihovoj ocjeni brončana je Ljuta prgica OPG-a Ankice Mađeri, srebrna Polutvrda Gauda Srednje gospodarske škole iz Križevaca, dok je zlatni prema ocjeni posjetitelja Škripavac OPG-a Adele Jareš.(RGP)